I min praksis som psykolog møter jeg daglig mennesker som er tynget av stress. Det å kjenne seg urolig, stresset, ute av stand til å slappe av, kan være en naturlig del av livet, men det kan også ta helt overhånd. Når det blir overveldende, kan det ha omfattende konsekvenser for vår mentale, emosjonelle og fysiske helse. I media og fra offentlige direktorat kommer det stadig praktiske helseråd og veiledning, og det er stor etterspørsel etter tips og kurs i stressmestring og stresshåndtering. Mange av tipsene er gode:
Mange nyter også godt av og mestrer stress gjennom å praktisere aktiviteter som dette. Jeg vil påstå at det aldri før har vært så stor tilgjengelighet på god helseinformasjon, veiledning på nett, og et så stort fokus fra myndigheter og media på hva som gir helsemessig gevinst, og mestring av stress er nesten alltid nevnt.
Så, hva vil det si å “mestre” stresset? Hjelper det å trene, puste rolig eller håndtere det gjennom sunne vaner? Jeg vil si et kvalifisert ja til dette, gode råd hjelper ofte. Men om du ofte finner det vanskelig å følge gode råd, og ikke klarer å gjøre ting du selv vet at du bør gjøre, er kanskje flere gode råd ikke det du trenger.
I en slik situasjon (som er vanligere enn mange tror), kan det være nødvendig å gå dypere enn dette. Vi trenger en tilnærming som ikke bare fokuserer på å håndtere stress, men søker å forstå de dypere årsakene til at vi gjør usunne ting mot oss selv. Hva er det som gjør de opplagte tiltakene og selv-ivaretakelsen så vanskelige å gjennomføre? Og hva er det kroppen prøver å kommunisere egentlig? 10-kjappe-tips-til-stressmestring kan sjelden gi oss dekkende svar på disse spørsmålene. Hva hvis ikke bare stresset kunne løses, men du kunne komme nærmere deg selv og andre i prosessen, og få mer ut av livet?
For noe av det mest problematiske med konseptet stressmestring, er at det kan invitere til isolasjon. Vi tenker fort at “dette må jeg mestre helt alene”, eller verre: “jeg føler stress, det er skammelig at jeg ikke klarer å stoppe det, jeg må skjule dette for andre”. På denne måten blir vi bare mer alene med vanskene, det kjennes enda mer skamfullt og håpløst ut, og vi kommer i en dårligere posisjon til å finne styrke og ro. Stressmestring kan også bli til stress-neglisjering, hvor vi begynner å skyve på og benekte at vi kjenner ubehag, og på denne måten ignorere oss selv: “Jeg trenger ikke bry meg om mine følelser, det er ikke viktig, det er ikke så farlig med meg”.
Det neste problemet er at vi gjerne isolerer oss, skammer oss, stresser og ignorerer oss selv helt underbevisst. Vi kan gjøre en hel rekke ting for å sabotere for oss selv, uten å være helt klar over det. Vi trenger derfor andre menneskers hjelp for å fange opp våre destruktive mønstre, og i mange tilfeller trenger vi også hjelp til å finne troen på at vi kan endre dem.
Bak destruktive mønstre finner vi ofte konfliktfylte følelser som vi har unngått å kjenne på. Kanskje stresser og strever du fordi du er sint på en partner eller en sjef, som du på samme tid respekterer og ønsker en god relasjon til? Gjennom direkte erfaringer av at konfliktfylte og vonde følelser er trygge å kjenne på, og ikke noe å skamme seg over, finner vi en naturlig ro. Mange vokser opp med motsatt erfaring, at slike sammensatte følelser ikke er velkomne.
Når det er trygt å føle egne følelser, er det også mindre som kan stresse oss. Når vi uten skam kan både føle og ytre et ærlig “nei”, når vi mener nei, og si “dette er krevende” når vi står i noe vanskelig, blir verden et tryggere sted. Da blir det også mulig å si ja til det man vil ha i livet.
Men det starter altså ikke med at vi forsøker å fjerne stress fra livet, det starter med å bli nysgjerrig på hva som ligger bak stresset. Hva er det jeg ikke får kjent på nå, som gjør kroppen stresset? Driver jeg med noe destruktivt som driver stresset videre? Neglisjerer jeg meg selv nå? Når vi har med oss dette perspektivet, at stress er et signal om andre følelser og behov vi forsvarer oss mot, kommer vi nærmere reell stressmestring.
Kjenner du ofte på stress og ønsker en vei ut av det? Står du fast eller kjenner deg isolert og alene med vanskene? Å søke seg til noen som kan hjelpe er et viktig første skritt mot å finne løsningene. Hos oss jobber det psykologer som kan hjelpe deg med å oppdage, og finne ut av, barrierene du står overfor. Sammen avdekker vi mekanismene bak vanskene og bygger en robust og virksom plan for deg mot å få det bedre.
Husk, om du eller noen du er glad i har det tøft, er dere ikke alene. Vi er her for å hjelpe.
Ta kontakt i dag dersom du har spørsmål eller er usikker på om terapi er noe for deg, vi svarer innen kort tid.
Lian & Fjell er en privat klinikk i Oslo og Sandvika sentrum, som spesialiserer seg på behandling av angst, depresjon, relasjonelle vansker, og annen vanlig problematikk. Våre psykologer er genuint interessert i å hjelpe deg, og arbeider aktivt med å komme i bunns i årsakene til dine vansker.
Kristian er psykolog og styreleder i Lian & Fjell. Han arbeider dagtid på klinikken i Oslo og i Sandvika.
Ønsker du behandling hos Kristian kan du lese mer om han her og bestille time her.
Linnéa er psykolog på dagtid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Linnéa kan du lese mer om henne her, og bestille timer her.
Gaute er psykolog og jobber på dagtid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Gaute kan du lese mer om han her og bestille time her.
“Som psykolog er det viktig for meg at mine klienter føler seg forstått, sett og godt ivaretatt. Uansett hvem du er og hva du går igjennom, så gjør jeg mitt beste for å være der med deg.”
Eivind er godt kjent med flere terapiretninger, og er særlig interessert i kognitiv (CBT) og metakognitiv terapi (MCT).
Ønsker du å lese mer om Eivind kan du trykke her eller bestille time her.
Fredrik er spesialisert innenfor Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP, en type emosjonsfokusert terapi, og har lang erfaring og kompetanse innenfor de fleste psykiske lidelser. Fredrik har jobbet flere år i spesialisthelsetjenesten/psykisk helsevern, og har arbeidet med hele spekteret fra alvorlige psykiske vansker til milde og moderate utfordringer.
Ønsker du behandling hos Fredrik kan du lese mer om han her.
Christina er psykolog og jobber dagtid og kveldstid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Christina kan du lese mer om henne her og bestille time her.
Marius er psykolog og jobber på ettermiddags-/kveldstid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Marius kan du lese mer om han her og bestille timer her.
Åpningstider:
Man – Fre 08.00 – 21.00
Telefon: 21456030
E-post: post@lianfjell.no
Adresse: Klinikk i Oslo: Møllergata 5/9, 0179 Oslo.
Rådmann Halmrasts vei 4, 1337 Sandvika.